söndag 25 januari 2009

Feng Shui skola 2 (chi)

Hela vår omgivning består av levande vibrerande energi och inom Feng Shui kallar man detta - chi. När denna energi flödar likt ett stilla rinnande vatten mår vi som bäst. Alltså är det detta vi vill uppnå med vår inredning.
X
Energin kommer in genom dörren och försvinner vanligtvis ut genom fönstret. Det innebär att området mellan dörröppningen och fönstret (eller fönstren om du har flera) har en strid ström av energi som passerar. Det här området är inte gynnsamt att placera möbler på pga att kroppen är känslig för den här typen av energi "drag". Så i fallet som på bilden hade jag flyttat skrivbordet ut från det starka energiflödet.
X
Inredningar med typisk stressande och rusande chi är korridorer, ljusa tomma lokaler med mycket fönster. Ett rum kan också vara stagnerat, blockerat, där energin går för långsamt, exempel är när det är för mycket möbler och prylar som bromsar flödet. Förråd med massa saker, oorganiserade rum med massor av pappershögar och lådor. I dessa rum känns det ofta tungt och nästan som man kvävs.
X
  1. Börja med att känna in rummet och ta ställning till om du behöver öka chi eller bromsa den.
  2. Chi följer alltid formen, så se dina möbler, mattor och saker som stenar i en bäck. Och sträva efter att få energin att flöda likt en "porlande" bäck.
  3. Vill du öka och föra chi vidare kan du göra det genom att exempelvis ta in: ljus (belysning, levande, artificiellt ljus etc), snittblommor och växter, kristaller, vatten och speglar.
  4. Vill du istället bromsa chi, kanske har du mycket vit inredning, kala ytor, massa fönster och speglar som skapar mycket rusande livlig energi? Kan runda mattor vara ett snabbt och effektivt sätt att sakta ner chiflödet. En vacker stor lampan kan "lugna ner" och stoppa upp rusande energier. Har du en lång hall, se vilken skillnad det gör att lägga in en rund matta som mjukar upp, eller en tvärrandig matta, som breddar rummet och som bromsar intrycket.
    X

Ett bra exempel på att höja chi i ett rum är att sätta in en vas med färska blommor på bordet. Det finns ingen som inte kan säga att rummet fylls av en härlig känsla. Det är inte för intet det kommer in färska blommor, kryddor, frukt och grönt när lägenheter genomgått en homestage. Vi människor mår väl av det vackra. Bild TineK.Undvik längsgående ränder/bräder om rummet redan är långsmalt. Detta ökar bara på känslan av det rusande intrycket. Nedan lugnar den beige- och vitrandiga mattan chiflödet genom rummet.

Chi är superviktigt inom Feng Shui och jag skulle kunna skriva flera kapitel om det. Det finns 11 former av chi och det finns mycket att ta hänsyn till. Men om jag ska välja och delge er något tycker jag att det viktigaste är att se till att undvika att sova eller sitta i rusande chi områden och att aldrig låta chi stagnera med massa prylar, oorganiserade förvaringsutrymme.

Med chi lockar man in möjligheterna i huset, så se alltid till att ha vackra saker, växter, ljus kring dörren och in i hallen, och se sedan till att vårda denna energi och få den att fortsätta in i huset och ge harmoni till alla rum innan den försvinner ut genom fönstret.

16 kommentarer:

mitt skärgårdsliv sa...

Nu har jag hittat till din nya blogg!! Så fint. Feng Shui är intressant måste följa med här vad du skriver. Det där med chi ska jag försöka komma ihåg.

Creations by Lisa sa...

Tack så himla mycket för dina välgörande tips i din Feng Shui skola. Har faktiskt funderat lite på det här med Feng Shui och hur man ska få harmoni när man inreder med vitt, vitt vitt...i och för sig är det ju inte vitt i samma nyanser och man kan ju alltid lägga till lite pastellfärger för att "mjuka" upp lite.
Hälsa Bosse :-)och ha en fin söndag kväll
//Kram Lisa

rosenskära sa...

Oj, då kanske jag måste fundera på att placera ett skrivbord på ett annat ställe än framför fönstret med ryggen mot dörren...

Förstår att du fascineras av den här "vetenskapen" eller vad man kan kalla det. Själv använder jag nog mest feng shui för att motivera maken att rensa i röran, mig själv också för den delen...

Ha det så gott!

Lena

Jessica sa...

Har nyss hittat hit och lägger dig till Favoriter, Feng Shui intresserar mig mycket. Har ofta undrat varför jag inte riktigt fallit för den trend som råder med vitt-vitt-vitt. Har inte känts bra i magkänslan... kanske har nåt med detta att göra!

Lilla huset på prärien sa...

Aha vackra saker, växter och ljus - det kan jag nog fixa! Älskar ALLT det där *ler*. Och min hall skulle nog må bra av en rund matta någonstans... nu när du säger det. Hmm... får fundera på det! Tack för alla bra tips och råd. Det är en kul vetenskap det där.

Kram Jenny

Beatrice sa...

Tack för flera bra tips om hur man ökar chi i sitt hem! :-)

Jag köpte så vackra franska tulpaner häromdagen och hela vardagsrummet blev vårigt och fint. Men nu har de växt och hänger med tunga huvuden mot bordsskivan... hmm... det blir liksom en motsatt effekt :-).

Kram
Beatrice

Snickaregården sa...

Tack för dina tips. Nu fick jag nått att fundera på. En rund matta i hallen hade jag inte i planerna. Spännande det här.
Kram
Maria

Mia sa...

Åh vad intressant. Måste läsa en gång till för säkerhets skull och fundera över om vi kanske ska möblera om lite här.

Kram Mia

Birgitta sa...

Spännande läsning! Men jag inser att vi inte har soffan på bästa stället, undrar ock hur jag ska kunna ändra för att få det bättre. Vi har ju fönster åt alla håll. Kan du tipsa mer om möblering?

Emma sa...

Hejsan, nytt år ny blogg men med samma lärorika innehåll!
För ditt brinnande intresse att lära oss "vanliga dödliga" om inredningens konster så har jag get dig en utmärkelse att hämta i min blogg!
Varsågod den är du värd!

marita blücher sa...

Hej Jannice,
Mycket intressanta tips och läsning i din Feng Shui skola. Skönt att höra att paketet kommit fram - det andra får du förmodligen imorgon.
Ha det så bra tills vi hörs igen
Kramis/Marita

Ulli sa...

Din Feng Shui skola följer jag med stort intresse. Kanonbra beskrivningar.

Ha en fortsatt trevlig kväll!
Kram Ulli

mylovelygrandma sa...

Spännande med mer feng shui skola! Du har en utmärkelse att hämta i min blogg om du vill ha den :)

Anonym sa...

Å det är så roligt att läsa! Bra jobbat med ett toppenbra inlägg! Stor KRAM!!

Jenny-jennyshemochharmoni.blogg.se

strömmas sida sa...

Märkligt. Ikväll tänkte jag just på ordet Feng Shui. Att jag inte visste så mycket om det. Jag håller på att fixa om lite här hemma. Hade en hemsk bokhylla här i sovrummet. Fullproppad med grejor som jag säljer på tradera. Det har varit så sen jag flyttade in för snart två år sedan. Nu är öppningen igensatt och hyllan borta from idag. Vackra skåp från loppis istället och grejorna inställda, osynliga. Det måste ju bli bättre Feng Shui här nu?
Jag tycker inte om höga möbler heller.

Natthälsningar
Ingrid

House of Jammi sa...

Tusen tack för Feng Shui-tips!

Related Posts with Thumbnails