måndag 9 februari 2009

Feng Shui skola 3 (kraftposition)

Inom Feng Shui talar man om kraftposition. Det anses vara mycket viktigt och är grunden till en trygg och harmonisk inredning.
X
Med kraftposition menar vi:

  • en stabil rygg
  • stöd på båda sidorna
  • fri sikt framåt
Kraftposition kallas ibland för "armchair position". Tänk dig en fåtölj med hög rygg, armstöd och fotpall.
X
Vad innebär det konkret? Jo, vi vill eftersträva att stå eller ligga i kraftpostion. Ställ sängen, skrivbordet, soffan, arbetsbänken i kraftpostion. Alltså, så att du har en vägg, eller stöd bakom ryggen och fri sikt framåt. Då känner du dig trygg - du har stöd och uppsikt över rummet, och utesluter därmed obehagliga överraskningar.
X
Denna bild från Rice är väldigt vacker och inspirerande, men skulle du känna dig trygg att sitta i denna soffan? Vi har känslan om kraftpostion inbyggt i oss sedan lång tid tillbaka. Gör ett test själva. Hur ofta sätter du dig med ryggen mot dörren om du har möjligheten att välja plats i exempelvis ett konferensrum eller en matsal?
X
Det är lika viktigt inom Feng Shui att titta på kraftpostion vad gäller husets placering. Stöd på båda sidor (hus, träd), fri sikt framåt (helst vatten) och högt stöd i ryggen (skog, annat hus, eller helst av allt ett berg).
X
Det var i korta drag lite om kraftposition. Hoppas ni hänger med i Feng Shui skolan och tycker det är intressant! Denna vecka Feng Shui:ar jag på en Däckverkstad här i stan. Det är så roligt när man får människor engagerade. När jag kommer dit andra besöket har verkstadskillarna bytt pärmarna till en och samma färg!! Det är ju så man blir tårögd ;)
X
Kram

12 kommentarer:

I Love Travel sa...

Vilken bra blogg du har!


Kika in på I Love Travel för reseinspiration.
Ha en bra dag!

Snickaregården sa...

Det är väldigt intressant. Men ibland tycker jag det är svårt att få till det med rummets form. Tog det lång tid att få anmälningsbekräftelse från add feng shui i göteborg?
Ha det gott
Maria

S o F sa...

Bra! Mysig berättelse om däckverkstaden.

Ha det fint Jannice!

Vit Magnolia sa...

Jag tycker det är jätteintressant med Feng Shui!
Här läst några böcker, men de skadar inte att få det förklarat såhär i steg, och man glömmer av allt emellanåt.

Creations by Lisa sa...

Vad härligt när man kan få alla med sig, bytt pärmar, det var inte illa :-).
Kraftposition, ja den stämmer inte riktigt med mitt nya (gamla) skrivbord. Eftersom jag har en liten tvåa ska det stå i vardagsrummet precis innanför de två glasdörrarna mot väggen, så jag har ryggen ut mot övriga rummet. Men jag har svårt att se hur jag skulle kunna möblera annorlunda. Får se om jag kan finurla ut något :-)
Kram på dig och tack för dina fina tips.
//Lisa

StrandviksVillan sa...

Tack! Det är sååå intressant! Vill gärna lära mig mera.

Idag visar jag lite av vårt arbetsrum där vi har en lång bänk längs fönsterväggen, men jag märker att jag inte trivs riktigt bra att sitta där, skulle hellre ha ett bord stående rakt ut från fönstret. Men då vi inredde rummet tänkte vi på att få golvyta också... Nåja, kanske vi kan göra om rummet senare :)

Ha det bra!

Linda P sa...

DU har så rätt, helst vill man ju sitta med uppsikt över dörren. Tyvärr gick det inte i vårt nya arbetsrum, men jag tänkte på det dock :) ...

Kul med däckverkstaden!!! KRAM

livetpåfyran sa...

Jag begriper verkligen mer och mer för varje gång jag läser dina inlägg, och tipsen jag får kan jag enkelt tillämpa här hemma!

Kram Pia

Lina sa...

Så sant det där med kraftposition. Skulle aldrig sätta mig med ryggen mod dörren om jag hade fler platser att välja mellan...
Fin blogg du har!
/Lina

House of Jammi sa...

Fantastisk blogg! Och tack för Feng Shui-tipsen. Jag läste en bok, men det blev alldeles för komplicerat med väldigt få handfasta tips. Dina tips är toppen!

kajsa sa...

hej! jag hittade din feng shui-skola genom en annan blogg - och nu är jag helt fast här! :)
tänkte höra om du vet nått om den här feng shui-skolan som hålls i umeå... http://www.inredningsskolan.se/heminredning.htm... om den är bra/dålig? värd att satsa på?
tack igen för en superbra blogg!
kram Kajsa

EN INREDOHOLIC sa...

Hej kajsa.Rekommenderar Add Feng Shuis skola i Umeå. De har precis börjat hålla skola där. Kram Jannice

Related Posts with Thumbnails