tisdag 15 september 2009

Våga vägra svart

Brukar ni se på Stilpoliserna Trinny och Susannah? Jag tycker de gör ett mycket bra jobb eftersom de alltid tar hänsyn till individen istället för att prata mode och trender. Såg ni när de ville omvända personer som bara bar svart till att inse hur vackra de var i färg?
X
De gjorde ett jättebra expriment, genom att ta fram fem exakt lika stora lådor i olika färger (grön, gul, röd, blå och svart) och därefter fråga 100 personer vilken låda de trodde var tyngst. Hela 99% svarade den svarta!!!
X
Svart har den högsta densiteten av alla färger och upplevs därför som tung och kompakt, utan några konturer. Det säger en hel del om hur vi upplevs om vi använder den färgen! Alla tillfrågade ansåg dessutom att testpersonerna (helt utan undantag!) upplevdes markant äldre i svart än när de bar färg!
X
Jag tror att många snöat in sig på att svart förminskar oss och gör att vi ser smalare ut. Men som ni ser i ovanstående text så arbetar den även emot oss. Hittar du just dina färger så gör de underverk med dig och hur du uppfattas av andra. Jag lovar! Jag var själv otroligt rädd för färg förr. Sedan jag fick reda på att jag var en ljus vår, som klädde i varma färgtoner, känner jag en otrolig skillnad på hur andra, och jag själv uppfattar mig. Vilket såklart stärker ens självkänsla. OCH har man färger som går i samma toner i sin garderob, har man också fördelen att allt passar med varandra, som i sin tur genererar i att man alltid har något att ta på sig.
X
Ja jag har en lustig min på bilden, men jag är på fest och är INTE klädd i svart ;) utan i en av mina mest smickrande färger. Såklart stämmer ju dessa färger bättre överens om man även håller den metallton som passar dig bäst. I mitt fall, som här på bilden - guld. (Tänkte på det, jag håller alltid i ett glas när jag är med på bild :) Tur att jag dricker vittvin! Rött hade skurit sig till outfitten, hihi)
X
Kram

23 kommentarer:

LantlivsAnette sa...

Åhhhh så fin du är !! Det riktigt lyser om dig !!Det är viktigt med färger, helt rätt !!
Jag måste nog tänka om där, jag har såååå förbaskat mycket svart.
Jag vill ju inte uppfattas som kompakt och tung..hii..hii..
Om jag får komma på en anställnings intervju, vilket jag ju hoppas, hur ska jag vara klädd då ? Beror det på vilket jobb jag söker eller ?
Ha nu en toppen dag
Kraaam Anette

Anna-Malin sa...

Du är för söt =).

Det måste vara underbart att kunna matcha garderoben. Jag är en impulsare! (oftast) Det vackra gillar jag sen blir kanske inte färg o passform det mest smickrande, ibland.
Ja, du har ju träffat mig, hopplöst fall eller?! *L*.
Blir mer o mer övertygad om vad jag ska önska mig i födelsedagspresent!
Färg & stil analys hos dig!

Största kramen till dig!

maria sa...

:) tänkvärt inlägg :)FIN BILD!

Jag tillhör de som impulshandlar det mesta i mitt liv, oftast blir det bra... ibland mindre bra.. Har kläder som hänger i garderoben med prislappen på- ska nog göra mig av med överskottet - inte bra för energierna i huset att proppfyllda garderober och vind.
När det gäller svart och inredning är jag novis - förutom att vi tapetserade sonens lilla rum i en mörk mörk grå färg på tre väggar och en svart fond-vägg.. och döm om vår förvåning så upplevs rummet större idag än när det hade en tråkig ljus tapet -hur går det ihop?

Bitte sa...

Ojsan, jag har visst missat en massa inlägg hos dig!

Det där med färger är riktigt intressant, speciellt det du skrev om att många "tror" att man ser smalare ut i svart, men att den färgen har högre densitet och i stället är "tyngre". Hmm... kan man uttrycka det så? :-)

Jag har mycket svart i garderoben, men egentligen är vitt min absoluta favoritfärg (inte bara i inredning, alltså :-). Men jag passar inte i kritvitt utan det måste vara en mer naturvit ton.

Egentligen borde jag ha guldfärgade smycken eftersom jag är höst, men jag fullkomligen ÄLSKAR silver. Hmm... det blir kanske lite fel...

Kramar
Beatrice

Brunkullan sa...

Ja sannerligen passar du i den färgen:)
Själv hör jag till dem som ofta går i svart. Kommer sig väl av en ungdoms tid där jag var lite "svartrockar aktig´" en period...hihi...

I sommar har jag dock piffat till mig lite. Får ofta höra att jag passar i klara skarpa varma toner. Det blev en knallröd jacka, och visserligen kanske jag ser tjockare ut i den, men känner mig glad när jag har den, så det får uppväga.
Cerice har jag också köpt en del. En klänning (blåsvart i botten med men blommor i cerice och vitt blev det. Sneakers i knall cerice till detta. Även en top i cerice blev det...Har fått flera kommentarer om att det är fint och att jag passar i dessa kläder!!

En annan färg jag ska satsa på är lila. Gillar färgen....fast det är klart. Vet inte alls om jag passar i färgen förståss..;)
Hur vet man det egentligen?

Jag är råttfärgad i håret (var blond som yngre, men det har mörknat). Nu tonar jag det alltid i en brunsvart färg med lite mahogny i..passar bra i detta.
Hyn är ofta blek, lite lätt röd. Blir dock realtivt lätt brun om jag solar mycket. Ögonen är mossgröna. Vad tror du jag är för årstid?

Susanne

Stämningsfullt sa...

Hej!
Så fin du är!
Det första jag tänkte på när jag såg bilden var sjalen och hur bra du passade i den fäegen :)
Jag är en typisk svart person. Nästan alla mina kläder är svarta och jag brukar faktiskt tänka att nästa gång ska jag köpa något med fär. Ändå ligger det något svart i påsen sen.... :)
Men jag ska satsa på mer detaljer i färg nu!
Kram!

Anonym sa...

Mina komplimanger, snygg tjej!

Agneta

Anna Inreder sa...

Gug så fin du är ...vilken bild!
Julia har samma öronhängen!
Det gick bra igår......men sedan fick jag ett tråkigt mail!
Jag hör av mig!
Kramis Anna

Jill i Fyra Rum och Kök sa...

De färgerna ser verkligen bra ut på dig. Vilken härlig bild!

Skulle gärna göra en färganalys. Är ju en av alla dem som snöat in på svart en gång i tiden, och har svårt att ta mig därifrån. Skulle nog behöva börja med en riktig städning av garderoben. Har oerhört lätt för att slänga ting och hålla ordning i skåp och låder, men just i garderoben är det kaos. För mycket kläder som jag aldrig använder tar alldeles för mycket plats.

Hoppas att du får en riktigt fin dag, så ska jag själv fundera på städning av garderoben... :-)

Må gott!

Therése sa...

Vad roligt, redan innan jag läste texten tänkte jag "den där färgen var helt perfekt på henne"! Du lyser verkligen i den tonen. :-)

Jätteintressant inlägg, jag är själv en sådan person som älskar svart och bär det i någon form var och varannan dag. Så enkelt om jag inte kommer på något bättre - då blir det ofta något svart. Jag ska helt klart börja fundera på andra alternativ men tycker fortfarande ändå att svart är en bra basfärg. Samtidigt är det ju så sant att andra, ljusare färger piggar upp hela intrycket, det blir lättare och gladare helt enkelt.

Sedan jag började läsa den här bloggen har jag börjat fundera betydligt mer på vilka färger jag använder både i kläder och inredning, hur jag skapar ett mer harmoniskt och genomtänkt intryck etc. Helt klart något att jobba vidare på! :-)

Millas hem sa...

Jaa...exakt!

Allt känns så rätt i det du skriver om! Intressant det där med lådorna!:)

Svart känns ofta som "ett säkert kort", men precis som du skriver så finns det ju så många vackra färger som "lyfter" oss istället.

Jag ska försöka bli lite mer optimistisk när det gäller färg i min höstgarederob!

Önskar dig en fin dag!

Du är jättefin på bilden!

Kraaaaam

VITA NYANSER sa...

Mycket intressant läsning. Kollar just vad jag har på mig, hm, svart och lite vitt. Jag ska tänka på det du skriver, jag som nästan bara går i svart. Men jag köpte faktist en gammelrosa tunika förra veckan, kanske jag inte är ett hopplöst fall = ). Du är superfin på kortet, och färgen till, jättefint!

Kram L-L

Lisa Marklund sa...

Skitsnygg :-) helt enkelt. Och nu slog det mig precis vad jag ska önska mig...min födelsedag börjar närma sig och en färg och stilkurs hos dig hade varit så himla kul och kanske en en liten Feng shui tur i hemmet...
Kramen till dig - Lisa

Jennyshemochharmoni sa...

Helt underbar bild! Du kan du :) Du är verkligen urduktig på styling! Jag är skyldig som attan, har mycket svart :) Gillar dock också grönt till mitt röda hår men jag har ingen aning om det är rätt styrka på den färgen eller inte. Spännande Jannice! Ha en toppenbra dag du söta! KRAM

Lindhagens Anna sa...

Hej! Du är jättefin på bilden! Har du varit och gjort en färganalys eller hur har du fått reda på dina färger? Det är ju verkligen något man skulle önska sig i julklapp! Tack för tipset om Blossa glöggen, jag har precis förbokat några flaskor. Hoppa du får en bra vecka!
Kram

millandante sa...

Vilken fin bild på dig! Och väldigt intressant att läsa!!
Har aldrig gjort någon färganalys men det vore väldigt intressant inser jag nu... svartklädd som jag är...
Kram

S o F sa...

:) Har man inte alltid en konstig min när man hamnar på bild? ;)

Du är hur fin som helst!!

...och du får mig att bli intresserad av det där med färger.

Hoppas du har lika underbara höstdagar där nere som vi har!!

Anonym sa...

Snygging!!!

Hur göra man med håret vid en färganalys? Om man färgar det någon nyans, blir analysen helt missvisande för ens ordinarie hårfärg?
Och det är ju stor skillnad från sommar till vinter, på hår och hud, är din analys så exakt att den inte funkar hela året eller är det helt ok med dessa små variationer?

Kram Christin, Billeberga

Proforma - Irene sa...

Fin bild på dig, Jannice och du klär så fint i den färgen... men du kan ju det där :)
Och jag då... höst som jag är!? Jo... svart!

Gnistrande snö sa...

Instämmer med LantlivsAnette, åhhhh så fin du är! När jag ser den bilden så inser jag att det där med färger är viktigt och du kan verkligen dina färger!

Kram
Katarina

Hem och Lycka sa...

Åå vad fin du är, du klär verkligen i färg! Jag klär mig mycket i svart för den där anledningens skull men borde nog göra en sån där färganalys..

kram

Caroline/drömlägenheten goes radhus sa...

Så snygg du är!! Och så väldigt gärna jag också vill se klockren ut i mina kläder och smink! Precis efter att jag läst ditt inlägg så letade jag upp en stilkonsult/färgkonslut här i Uppsala, så imorrn ringer jag och bokar ett besök!

KRAM och tack för att du delar med dig av så mycket fina tips!

::fina:: sa...

Åh så sant! Jag har följt din blogg rätt länge men tror inte att jag har lämnat någon kommentar förut. Jag fick en färganalys i vintras och fick veta att jag är en vinter. Från att ha varit livrädd för färg och ofta gömt mig i brunt fick jag ett riktigt uppvaknande med turkos och lila starka färger. Det är så häftigt när man själv ser vilket lyft det blir!
~Josefine

Related Posts with Thumbnails