måndag 31 augusti 2009

Bygga ett stilleben

Då var det måndag igen. Hoppas ni haft en fin fin helg. Idag tänkte jag vi börjar dagen med ett litet tips på hur man byffer ett balanserat stilleben.
X
Om vi har dessa "sakerna" på en bänk. Tänk på att aldrig sätta tripp trapp trull. Det finns något som heter Gyllenesnittet som är "harmoniska förhållanden i en struktur som förekommer i de flesta former i världen" enligt Wikepedia. Inom inredning är det ett vanligt begrepp. Och det finns faktiskt en matematisk siffra som understödjer detta. Känner ni att ovanstående stilleben tippar? Det hade varit ännu värre om tavlan inte hängt på vänster sida. X
X
Detta är ofta ett "fel" man gör när man ska placera sina saker på en bänk. Alltså exakt lika långt mellan alla prylar. Här kan man i princip mäta med en linjal exakta cm mellan respektive sak. Intrycket blir krystat och ger ett stelt intryck.
X
Här har jag istället satt ihop blomman och ljusstaken, som blir ett med varandra. Buddha huvudet som är tyngst får åka in lite mot mitten. Tänk bänken som en hävstång, eller som en gunga man gungade på när man var liten. Om stillebenet ska kunna balansera måste det tyngre in mot mitten. Är ni med mig?
X
Kram

12 kommentarer:

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Tack för tipset!! Kul att få lära sig lite om inrednings. vilken otrolig skillnad det blir..har inte tänkt så mycket på sånt förr...ska jag kika på mina hyllor o bord..jag hart en tendens att ställa allt symetriskt! Är det trist?

Ha en fin vecka!
kramelikram ♥ mamma millan

jordbarn sa...

Tack för det fina tipset!

Fru Inredning sa...

Vilket bra tips:)
Hoppas du får en bra dag.
Kram Kristina

Lilla huset på prärien sa...

Så fint Jannice! Bra tips! :)

Kram J

nea i det gula huset sa...

Du ger så många bra tips! :)
Blir lika glad varje gång.
Tack för att du delar med dig!

Kram Nea

Proforma - Irene sa...

Det syns ju verkligen tydligt när man kan jämföra dina bilder!
Kram

Anonym sa...

Mycket pedagogiska och bra bilder! Me like!
Kram Christin, Billeberga

Annelie B sa...

Jag fattar ingenting! ;) Men det känns* bättre på sista bilden.. Å jag som alltid radar upp med lika avstånd mellan alla saker, hm. Bra tips tycker jag, ska absolut prova detta.

Ida sa...

Kanon! Ägnade just en halvtimme åt att flytta om ett gäng ljuststakar i olika höjder, det fick inte se symetriskt ut, inte tripp trapp trull, inte fyra för det kändes för jämt, inte fem för kanske blev det too much, tre är bra.. Är man knäpp eller helt normal, hi hi!? Ha en bra vecka kram Ida

StrandviksVillan sa...

Åååh, fler såna exempel, tack!!

Ha en riktigt fin vecka Jannice!
kram A-C

Therese sa...

Detta ska jag visa min mamma! Har försökt förklara för henne i flera år utan at lyckas. Hon är expert på exakt mått mellan prylarna medan jag vill ha dem i "3-D" och olika mellanrum. Men med dina bilder borde hon förstå :)

Anonym sa...

TACK - tycker alltid det är så svårt att få till snyggt på bänkar och skåp mm. NU fick jag en aha-upplevelse! Det gjorde ju verkligen skillnad i ditt exempel!

Related Posts with Thumbnails